Heb je wel eens afgevraagd waarom de foto’s in huis zijn glans verliezen of waarom het behang een gele kleur heeft, maar je oorspronkelijk toch echt wit behang had opgehangen? De kans is vrij groot dat verkleuringen of het dof worden van voorwerpen in je woning langdurig bloot hebben gestaan aan zonlicht. De ultraviolette straling kan hiermee de kleur en de staat van de oppervlakte aantasten. Gelukkig zijn er tips om je woning hiertegen te beschermen. We behandelen er een paar in deze blog.

Zonnestraling

Zon, zee en strand, iets om naar te verlangen. Echter, verricht de zon naast warmte afgeven ook niks meer dan schade. Je herkent het wel aan je huid als je niet tijdig hebt ingesmeerd met zonnebrand. Dezelfde UV-straling die ervoor kan zorgen dat je verbrand raakt, tast ook andere oppervlakken aan, zoals de fotolijstjes, schilderijen en muren in je woning. Door zonnebescherming aan te brengen aan je woning kun je UV-straling tegengaan.

De verslechterende staat van spullen

De schade die je spullen ondergaan ligt niet alleen aan de zon. Het heeft ook te maken met de materialen. De ene samenstelling is gevoeliger dan de andere. Door langdurig zonlicht erop te laten vallen worden de materialen onstabiel en gaan hierdoor in staat achteruit.

Hoe bescherm ik mijn woning tegen de zon?

Er zijn meerdere manieren om je woning te beschermen. Dit hangt ook af of je het leven in je woning drastisch wilt aanpassen en hoeveel budget je hierin wilt steken.

Raamfolie

Je kunt er namelijk voor kiezen voor speciaal raamfolie op de ramen in je woning. Hier moet je per soort folie afwegen hoeveel lichtinval verloren gaat en hoeveel UV-straling daadwerkelijk wordt tegengehouden.

Rolluiken

Mocht je een ruimte volledig willen beschermen dan kun je ook alle zonlichtinval tegenhouden. Door een rolluik met rolluikschakelaar te installeren kun je op elk gewenst moment zonnestraling tegenhouden door simpelweg het luik omlaag te doen. Zo houd je bijvoorbeeld op een warme zomerdag al de schadelijke UV-straling tegen.

Speciaal raamwerk

Je kunt uiteraard ook voor de ideale, maar dure oplossing gaan. Door je ramen te vervangen door speciale museumramen gaat er geen zicht naar binnen en buiten verloren en wordt alle schadelijke straling tegengehouden. Dit is een goede oplossing als je bijvoorbeeld beschikt over een ruimte met veel kunstwerken.

Pin It on Pinterest