Vergroening is een toverwoord tegenwoordig. Veel bedrijven en particulieren zijn met dit concept bezig. Je ziet het overal terug. Het houdt verband met een ecologisch bewustzijn, mensen gaan meer nadenken over hoe ze leven en hoe dit op een zo milieuvriendelijke manier kan. Om te zorgen voor een goed leefklimaat, ook voor de generatie die na ons komen. Je kunt in het klein beginnen, bijvoorbeeld bij je woning. In deze blog geven we je een aantal tips hoe jij je woning groener kan maken. Lees snel verder en ontdek ze allemaal.

Isolatie

Oude huizen hebben doorgaans geen goede isolatie. Woon je in een oud huis, wat bijvoorbeeld op de erfgoedlijst staat, dan is een vernieuwing van de muurisolatie van je woning geen slechte zaak. Het is bijzonder om te zien hoe men vroeger deze vorm van isolatie verzorgde. Als je in de spouwmuren gaat kijken, dan kun je nog restanten vinden van de werkzaamheden die er soms eeuwen geleden gedaan zijn. Een isolatiemateriaal dat men vroeger veel gebruikte was stro. 

Tegenwoordig pakken we het allemaal wat moderner aan, zo zijn er kunststof parels die in de muur gespoten worden en door een chemische reactie met water een goede isolatie vormen, waardoor je woning beter geïsoleerd is. 

Wanneer je isolatie niet op orde is, ontsnapt er veel warmte, of deze kan binnendringen in je woning. Op deze manier gebruiken je verwarmingssysteem en airconditioning meer energie om de temperatuur in je woning hoger of lager te houden. Natuurlijk zorgt dit voor meer CO2-uitstoot. Dit kun je dus voorkomen door zorg te dragen voor een betere muurisolatie.

Dubbele beglazing

Onder isolatie valt ook de beglazing van je ramen. Er zijn opties om dubbelglas te nemen, zelfs driedubbel glas is mogelijk. In sommige gemeenten en provincies zijn de subsidies op dubbelglas. Het is de moeite waard om dit eens te onderzoeken, omdat je op deze manier ook weer energie bespaart en zelfs geld op je energierekening. Dat is voor het milieu en je portemonnee hartstikke fijn. Tussen de dubbele ramen bevindt zich een laag lucht waardoor deze ramen beter isoleren dan enkel glas. Met dezelfde logica is het te begrijpen waarom driedubbel glas nog beter isoleert.

In een output van je woning

Een woning kun je ook zien als een eenheid waar iets in- en uitgaat. Met deze in- en output hangen keuzes samen waarbij je het thema van ecologisch verantwoord wonen kunt betrekken. Kies waar mogelijk voor producten zonder giftige stoffen. Als je schoonmaakmiddelen gebruikt, kijk dan of ze milieuvriendelijk zijn, want deze komen via jouw woning in het rioolwater terecht en uiteindelijk weer in het milieu. Voor jezelf en de rest van je gezin is het goed om na te denken over milieuvriendelijke verf en lak voor je woning. Dit zijn toch stoffen die de hele tijd aanwezig zijn in je woning en eventueel schadelijk. Verdiep je in dit soort zaken voor dat je kiest voor bepaalde producten. 

Blijft onze blogs lezen en laat je informeren. Zo ben je altijd op de hoogte over ecologisch verantwoord wonen en leven, consumeren en produceren.

Pin It on Pinterest