Met honderden typen hout beschikbaar en tientallen verschillende manieren om het te integreren in je interieur, kan het redelijk overweldigend zijn om keuzes te maken. Ga je voor subtiele, lichte houttinten op de vloer of meubelstukken of maak je indruk met een diepe, roodbruine kleuren van mahoniehout? Met deze simpele designtips benut je maximaal de mogelijkheden in je woning.

Het begint met de kleur

Allereerst moet je een keuze maken voor wat betreft de kleur van het hout. Als je een relatief kleine kamer hebt, is het aan te raden om lichte houtsoorten te gebruiken om de kamer groter te laten lijken. Een goed voorbeeld hiervan is om houten jaloezieën te gebruiken voor de ramen. Samen met de lichtinval geeft dit vaak een prachtig effect en het valt meteen op in je kamer. Daarnaast is er voldoende aanbod van goedkope houten jaloezieën. Als je voor een donkere kleur gaat kun je meubelstukken écht laten opvallen.

Mixen van kleuren is een risico

Er zijn natuurlijk talloze opties om hout te verwerken. Van de eerder genoemde houten jaloezieën tot de vloer en grote meubelstukken of accenten in bijvoorbeeld een bank. Veel mensen willen niet alles dezelfde houtkleur en een beetje mixen en matchen kan ook zeker een prachtige kamer opleveren. Let wel op dat je niet teveel gaat variëren met kleuren hout in één ruimte. Daardoor ziet het er al gauw chaotisch en rommelig uit. Hou ze een beetje in hetzelfde kleurenpalet om elkaar te complementeren.

Als je donkerkleurige houtsoorten wil gebruiken in een lichtere kamer kun je ze ‘zachter’ maken met een subtiel gekleurd tapijt. Daarbij geldt ook dat als de meerderheid van je woning van een donkerkleurige houtsoort is, kun je het best de kamer verzachten door lichtere houtkleuren of andere materialen te gebruiken voor de aankleding, gordijnen of jaloezieën.

Onderhoud is minstens zo belangrijk

Een van de belangrijkste onderdelen om hout succesvol te integreren in je interieur is om het hout zo lang mogelijk mooi te houden. Daar is uiteraard onderhoud voor nodig. Vergis je niet dat bepaalde houtsoorten relatief veel onderhoud nodig hebben ten opzichte van andere materialen. Daarnaast zijn bepaalde houtsoorten gevoeliger voor schade en slijtage dan anderen. Zeker als het gaat om de vloer en belangrijke meubelstukken is het goed om vooraf onderzoek te doen naar de het vereiste onderhoud. Het gaat in sommige gevallen natuurlijk over redelijk wat geld en iets waar je minstens een aantal jaar van wilt kunnen genieten.

Pin It on Pinterest