Nu mensen voornamelijk thuis zijn door het coronavirus, willen velen de tuin eens goed onder handen nemen. Naast allerlei bloemen, planten en loungesets zijn tuinhuizen een aanvulling die hoog op het lijstje staat van veel mensen. De mogelijkheden bij tuinhuizen zijn enorm en er is een hoop waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we de belangrijkste punten waar je vooraf aan moet denken op een rijtje gezet.

Waar ga je het tuinhuis voor gebruiken?

Het is goed om jezelf af te vragen waar je een tuinhuisje precies voor wil gaan gebruiken. Hoewel ze over het algemeen flexibel kunnen worden ingezet, zijn er specifieke kenmerken die tuinhuisjes meer geschikt maken voor bijvoorbeeld opslag van gereedschap en fietsen. Andere tuinhuisjes zijn juist meer geschikt om een lounge-gedeelte van te maken, met een overkapping waar je onder kunt zitten en voldoende lichtinval. Als je van plan bent om een eigen moestuin of kas aan te leggen zijn ook weer andere tuinhuisjes geschikter. Dit staat nauw in verband met hoe groot het tuinhuis moet zijn.

Waar ga je het tuinhuis plaatsen?

Een geschikte plaats vinden voor een tuinhuis is ook afhankelijk van een aantal zaken. Een grote tuin maakt het niet direct makkelijker om een geschikte plek te vinden en het kan bepalend zijn voor de uitstraling van je hele tuin. Enkele factoren waar je rekening mee moet houden zijn de stabiele, gelijke grond, zo droog mogelijk, beschermd tegen oververhitting, toegankelijk van alle kanten voor eenvoudiger onderhoud en het liefst niet onder een boom. Takken of bladeren die op het dak kunnen vallen zorgen (op termijn) voor schade. Daarnaast moet je rekening houden met zaken als afstand tot de woning of de uitgang van de tuin, de toegang tot natuurlijk licht en de noodzaak voor een stroomtoevoer.

Wie gaat het tuinhuis bouwen?

Over het algemeen heb je geen vergunning nodig om een tuinhuisje te bouwen, zolang het binnen bepaalde afmetingen blijft. Dit moet je altijd even navragen bij de leverancier. Daarnaast is het goed om te weten wie het tuinhuisje gaat bouwen. Wordt het als een bouwpakket geleverd en moet je het tuinhuis zelf in elkaar zetten of zit er een installatieservice bij? Dit kan flink schelen in de kosten, maar is het wellicht waard als je er zeker van wil zijn dat het correct gedaan wordt.

Pin It on Pinterest