Zo schoon mogelijk energie opwekken, dat is het doel. Maar in de praktijk blijken de schoonste manieren nog niet voldoende om hele landen te voorzien van stroom. We bekijken in deze blog wat momenteel de schoonste manieren zijn en wat hun potentie is.

Waterkrachtcentrales

Water kan ongelofelijk krachtig zijn. In landen als Noorwegen en Ijsland, begrijpen ze goed hoe ze vanuit deze kracht energie op kunnen wekken. Helaas hebben we in Nederland geen grote watervallen of hevige stromingen om op een efficiënte manier energie uit water te halen. Elektriciteit uit water opwekken is een geweldige kans, omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen en de bron onuitputbaar is. Water zal altijd bestaan. Het enige nadeel is dat op deze manier veel vissen sterven. We hebben een handige tip hoe jij thuis duurzamer bezig kunt zijn. In water zit namelijk veel kalk en kalk zorgt ervoor dat huishoudelijke apparaten zoals de vaatwasser, waterkoker en wasmachine meer energie moeten verbruiken om goed te kunnen werken. We raden dus aan om een waterontharder aan te schaffen, die kalkophoping tegengaat. Neem eens een kijkje op ikwilvanmijnkalkaf.nl voor handige tips.

Biomassa

Biomassa wordt vaak als reddende engel in Nederland gezien. Biologisch afvalmateriaal kan door verbranding of vergisting worden omgezet in energie. Je zou denken dat je hiermee twee vogels met één steen vangt, maar in de realiteit zorgen biomassa plantages ervoor dat er zware metalen en rioolslib in de natuur terecht komt. Ook wordt er veel oerwoud en bebossing gekapt voor het opwekken van energie uit biomassa.

Windenergie

Een van de populairste methoden in Nederland is energiewinning door windmolens. Nederland is een super vlak land en we hebben wind genoeg, dus in principe is dit een zeer logische oplossing. Het is alleen erg lastig om windmolens op grote schaal te plaatsen, omdat het geen mooi gezicht is en erg duur om te produceren. 

Zonne-energie

Zonnepanelen komen steeds meer in opmars. Veel woningen worden tegenwoordig standaard opgeleverd met zonnepanelen. De zon is namelijk een onuitputbare bron. Als we die kracht goed weten te exploiteren, kunnen we voor iedereen schone energie produceren. Dit is al helemaal een goede oplossing voor zonnige landen. We hopen dat deze technologie steeds efficiënter wordt, zodat we de schadelijke energieopwekking in de toekomst kunnen uitsluiten.

Pin It on Pinterest