Ontbossing is een probleem wat steeds vaker speelt. Niet alleen vanwege het mogelijke brandstofgebruik in de vorm van biomassa. Met de ontwikkelingen die tegenwoordig spelen op het gebied van de klimaatverandering en het behoud van natuurgebieden, kan het zijn dat je misschien een steentje zou willen bijdragen.  Maar hoe kun je zoiets nu eigenlijk doen? In deze blog geven we je een aantal ideeën hoe je ervoor kunt zorgen dat de ontbossing zo klein mogelijke impact heeft op onze leefomgeving. 

Kies voor duurzame materialen

Het eerste wat je zou kunnen doen, is rekening houden met het type materialen dat je gebruikt voor de inrichting van je woning. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gietvloer of een tegelvloer in plaats van een hardhouten vloer. Dit betekent niet dat je vloer geen houtlook kan hebben. Er zijn verschillende soorten vloeren zoals laminaat en PVC die wil een houtlook hebben, maar niet van hout zijn gemaakt.

Investeer in duurzame energieopwekking

Is alles wat je zou kunnen doen als je huiseigenaar bent, is investeren in duurzame energieopwekking. Denk hierbij aan vooral zonnepanelen maar ook een warmtepomp, doordat je je eigen groene energie opwekt, ben je minder afhankelijk van het stroomnetwerk. Dat betekent dus dat wanneer de aan jouw huis geleverde stroom van het stroomnetwerk voor een groot deel door biomassa wordt opgewekt, je hier op die manier een minimale bijdrage aan levert. 

Kies de juiste soorten hout

Er bestaan tegenwoordig voor allerlei producten diverse soorten keurmerken. Voor hout is dit niet anders. Er bestaat een keurmerk wat duidelijk maakt of het hout duurzaam is geproduceerd, of dat het gewonnen is uit een regio waar ontbossing een probleem kan zijn. Dit kenmerk is het zogenaamde FSC keurmerk en is in allerlei groothandels duidelijk zichtbaar op de verpakkingen van hout. Daarnaast bestaat er ook het PEFC keurmerk. Let dus goed op de labels wanneer je houten bouwmaterialen aanschaft.

Pin It on Pinterest